YOUTUBE STUDIO (YT STUDIO) ne işe yarar nasıl kullanılır Baştan sona Rehber

YT Studio, Youtube kullanan birçok kişinin kullanması gereken mobil uygulama ne işe yarar bu rehberde detaylı olarak en baştan en sona anlatılmıştır. YouTube Stüdyo veya bilinen adıyla YT Studio (beta), nasıl kullanılır, video nasıl düzenlenir bu yazımızda okuyabilirsiniz.


Youtube Studio (YT Studio), birçok YouTube kullanan, buraya video yükleme yapan kişiler için kullanılan ve kullanılması gereken mobil uygulamadır. Arayüz tasarımı ile videolar için analytics, akış ve birçok aşamayı takip edebilirsiniz. Online olarak yüklenen video üzerinde birçok kontrol gerçekleştirebileceğiniz YT Studio uygulamasını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda YouTube Studio uygulaması nedir, ne işe yarar, avantajları neler hepsini bulabilirsiniz.

YouTube Studio uygulamasını uygulama merkezlerinden aratarak bulabilirsiniz.
Android için Google Play üzerinden YouTube Studio sayfasından indirip yükleme yapabilirsiniz.
iOS için App Store üzerinden YouTube Studio sayfasından indirip yükleme yapabilirsiniz.

YouTube Studio, uygulama marketlerinde Google Play'de Video Oynatıcılar ve Düzenleyiciler, App Store'da Photo & Video kategorisinde Google LLC (Google Limited Liability Company) adına yüklüdür. Uygulama marketlerinde YouTube Studio indirip yükledikten sonra uygulamaya girmek için yüklendiği konumda bulup açınız. Bu aşamadan sonraki kısım artık videolar için detaylı bilgilere geçebiliriz. YouTube'un resmi kendi uygulamasıdır.


A- Uygulama kurulduktan sonra ilk açılış

Android cihazlarda gmail ile giriş yapıldığından uygulama açılırken otomatik olarak kayıtlı olan mail adresinizle senkronize olur. Birden fazla mail adresiniz kayıtlı ise açılan ekranda seçim yapmanız gerekir. Eğer gmail kaydınız yoksa ilk açılış ekranında mail ve şifrenizi girerek uygulamaya giriş yapabilirsiniz.
iOS cihazlarda da aynı şekilde gmail kaydınız yoksa ilk açılış ekranında mail ve şifrenizi girerek YouTube Studio uygulamasına giriş yapabilirsiniz.

B- Uygulamaya girdikten sonra ilk arayüz


YouTube Studio uygulamasına ilk girdiğimizde karşımıza çıkan tasarım genel bir bilgi içerir. Ayarları tek tek ilgili kısımlara tıklayarak bulabilirsiniz. Ekran ilk açıldığında Kontrol Paneli açılır. Hemen altında Youtube kanalının adı ve kanalda bulunan abone sayısı yazar.


Bir altındaki alanda Analytics başlığıyla kanalın seçilmiş zaman aralığında (son 28 gün) genel istatistik bilgileri görülür. Aynı alanda ilgili zaman aralığında videoların izlenme süresi, görüntülenme sayısı, abone sayısındaki değişim, tahmini geliriniz başlıkları görülür. Bu bilgilerden daha fazla ayrıntı görüntülemek için bir buton da bulunur.

Bir alttaki alanda Videolar bulunur. Burada son yüklenen 3 (üç) video ve bu videoların görüntülenme yorum ve beğeni sayılarının ikonları görülür. Daha fazlasına dokunduğunuzda tüm videoların detaylarına geçiş yapabiliyorsunuz.

bir altındaki alanda Yorumlar sekmesi bulunur. Kanalda bulunan videolara son gelen yorumları belirtir. Daha fazlasını görmek ve yönetmek için daha fazlası kısmına dokunmanız gerekir.

Youtube Studio Kontrol Paneli'ndeki  bu genel bakış ekranının dışında sayfanın üst kısmında bulunan yatay üç çizgiye dokunduğunuda ana ekranda görülen menülerin başlıklarını görürsünüz. Tıkladığınız her menü için ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Açılan bu menüde ilk açılışta görülen Kontrol Paneli", Videolar, Oynatma Listeleri, Yorumlar, Analytics, Ayarlar, Geri Bildirim Gönder, Yardım, YouTube sekmeleri bulunmaktadır.


C- Menülerin Kullanımı

1-Videolar, Video Düzenlemesi

Videolar sekmesine tıkladığınızda kanala yüklenen tüm videoların sıralamasını görebilirsiniz. En son yüklenenden eskiye doğru bir sıralama ile karşımıza çıkar. Sağ üstteki üçgen şekilli üç çizgiye tıkladığımızda en çok görüntülenenden en aza doğru sıralama yapabiliriz. Listeden bir videoya tıkladığınızda açılan arayüzde yeni bir ekran karşımıza çıkar. Burada aşağıdaki görseldeki gibi bir arayüz karşımıza çıkar.



Görüntülenme, izlenme süresi gelir gibi video analizlerine ve videoyu Youtube üzerinden izlemek için seçenekler bulunur.


Sağ üstte bulunan kalem işaretine tıkladığınızda Videoyu Düzenle arayüzü açılacaktır. Bu alanda video küçük resmini (thumbnail), Video başlığını, video açıklamasını, Videonun gizlilik ayarını (herkese açık, liste dışı, gizli), oynatma listesine ekleyip çıkarmayı, etiketlerini değiştirebiliriz.


Değişiklik yaptığınızda sağ üstte kaydet yazısı aktif olacaktır. Ancak tavsiyemiz yüklenmiş bir videonun başlık ve açıklamasını değiştirmemeniz. Google indexlerine eski başlık ile girmiş olacağından sonradan değişiklik yapmak pek olumlu görülmez.

Video görselinin üstünde bulunan gelişmiş ayarlar sekmesinde de farklı ayarlar bulunur. Burada videonun kategorisi, lisans ayarı, kitle ayrı bulunur. Kitle ayarında, Youtube'a yeni gelen Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) gereği videonun çocuklara özel olup olmadığını belirten ayarı tıklamanız gerekmektedir.


Hemen altında videonun yaş ayarı, yorumlara izin verilip verilmemesi ayarı, oylama sistemi ve dağıtım seçeneklerinde yerleştirmeye izin verip vermeme ayarı ile geniş bir seçenek ayarı vardır. En altta ise videoyu silmek istediğine dair bir kutucuk vardır. Videoyu buradan silebilirsiniz. Kanalınız para kazanmaya açıksa üst tarafta para kazanma sekmesi ayarları da açık olarak düzenlenebilir olacaktır.


2- Oynatma Listeleri

Bu sekmede var olan oynatma listelerini görebilirsiniz. Var olan oynatma listelerinden birine dokunduğunuzda detay bölümünde oynatma listesinin adını açıklamasını ve gizliliğini, içinde yer alan videoları değiştirebilirsiniz.

3- Yorumlar

Yorumlara dokunduğunuzda kanalınızda videolara yapılan ve yayınlanan videoları görebilirsiniz. Yayınlanan yorumlar başlığının olduğu üst tarafa bir kez dokunduğunuzda burada incelenen ve olası spam menüsü açılır. Youtube algoritmaları ve sizin belirlediğiniz sözcük filtresine takılıp yayınlanmayan yorumlar burada bulunur. Siz bu başlıklara tıklayıp inceleme için bekletilen ve span bölümünde yayınlanmayan yorumları onaylayabilir veya silebilirsiniz.



4- Analytics

Bu menüde kanalınızda yüleklenmiş videoların analizlerini detaylı şekilde görebilirsiniz. Kanalınızda gerçek zamanlı görüntülenme istatistiği en üstte görülür. Bir alttaki alanda gerçek zamanlı görüntülenme (son 48 saat) ve son yayınlanan videoların görüntülenme rakamları yazar. Bir altta dakika bazında ilgili zaman aralığında (son 28 gün) izlenme süresi, bir altında görüntülenme süresi, bir altında toplamda videolardaki görüntülenme süresi yer alır. Altındaki alanda kanalınızdaki abonelerin sayısı, bir altında ise kanalınızda video izleyen kişilerin kanalınıza abone olup olmama oranları analizi gösterilir. Beğenme beğenmeme oranında kanaldaki videoların son 28 gündeki beğeni oranı daha önceki dönemle kıyaslanarak oran olarak rakam verilir. En altta da seçili zaman aralığında kanalda bulunan en iyi videoların izlenme süresine göre sıralanışı gösterilir.



Video analizi bakımından çok kapsamlı ve kullanışlı olan Analytics menüsü, video performanslarınızı bilgisayar başında olmasanız da her zaman takip edebileceğiniz güzel bir olanak sağlıyor.



Bu alanlara tek tek tıklayak daha detaylı incemelemde bulunabilirsiniz. Bütün bu anasayfanın dışında üstteki sekmelerde Genel bakış, Gelir, Bulunma, Kitle, Etkileşimli İçerik, Oynatma Listeleri menüleri bulunur. Buradaki detaylı analiz sekmelerinde de videolarınız hakkında detaylı analizlere ulaşabilirsiniz.


5- Ayarlar

Ayarlar menüsü işletim sistemine ve uygulama sürümüne göre arayüzün farklı yerlerinde olabilir. Soldaki üç çizgili menüye dokunduğunuzda veya ana ekran Kontrol Paneli kısmındayken sağda bulunan kanal profil logonuza tıklayarak ayarlar menüsüne ulaşabilirsiniz. Burada uygulama bildirim ayarları, beni şu yolla bilgilendir şeklinde ayar butonu bulunur. Bildirim seçeneklerinizi buradan belirleyebilirsiniz.

6-  Geri Bildirim Gönder, Yardım, YouTube

Bu kısım yine ayarlar menüsüne girdiğiniz yer bulunur. Bir sorununuz veya uygulamada bir aksaklık yaşarsanız Youtube ekibine ulaşmak için buradaki Geri Bildirim Gönder kısmına dokunarak sorununuzu anlatıp yetkililere bildirim gönderebilirsiniz. Yardım menüsünde ise yaşadığınız bir sorun ya da öğrenmek istediğiniz bir özellik daha önceden başkaları tarafından yaşanmış ve sorulmuş olabilir. Geri Bildirim göndermeden önce buradaki yardım menüsüne bakılabilir. Youtube başlığı ise sizi bildiğimiz Youtube uygulamasına yönlendirerek orayı açmamızı sağla.